Nieuws

Het Nederlandse Watervisie Congres verkiest elk jaar de Water Innovator of the Year. Er werden drie bedrijven met innovatieve oplossingen genomineerd:...

Lees meer

In het kader van het project Rationeel Waterbeheer bij steden en gemeenten wordt ingezet op verschillende pijlers om te komen tot significante...

Lees meer

Op 23 oktober 2017 lanceerde minister Schauvliege de oproep Water-Land-Schap: een oproep met subsidiemogelijkheden om watergebonden uitdagingen samen...

Lees meer
Sponsors

Kalenderdetail

donderdag 19 oktober 2017
Inspiratiedag Waterzuivering in Buitengebied - Robuust Watersysteem
Royal Yachtclub van België - Antwerpen
Inspiratiedag Waterzuivering in Buitengebied - Robuust Watersysteem

 

Wegens het overweldigende succes is de inschrijving voor dit evenement gesloten. Voor meer informatie en vragen, neem contact met Veerle Depuydt.

 

Het Vlaams-Nederlands Interregproject I-QUA, Vlakwa en SKIW organiseren een inspiratiedag rond robuuste watersystemen, afvalwaterzuivering in buitengebied en circulaire economie. Plaats van gebeuren is de Royal Yachtclub van België in Antwerpen.

 

Programma

10.00u  Onthaal/registratie met koffie en refreshments


10.30 – 12.30u Plenaire gedeelte

Verwelkoming door Dirk Van der Stede, Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO)

Presentatie Robuust Watersysteem door Kris Van den Belt, Vlaamse Milieumaatschappij

• Riolering in Buitengebied: Heroverweging en Kritische Blik door Karst Jan van Esch, SWECO Nederland

• Een Toekomst voor Afvalwaterzuivering in het Buitengebied door Jan Goossens en Greet De Gueldre van Aquafin

• Het Vlaams-Nederlandse Interreg project I-QUA binnen Gemeentelijk Waterbeheer door Harold Soffner, projectleider I-QUA en Ambtelijke trekker van de 'Watersamenwerking As50+' bij  de Gemeente Bernheze

 

12.30 – 13.30u Lunch


13.30 – 16.00u Parallelle Workshops met keuzethema's:

 Elke deelnemer kan twee van volgende drie thema's kiezen:


• Moeten we ons water zo vergaand zuiveren?

Zijn Vlaanderen en Nederland goede leerlingen? Wat brengt de toekomst? Zijn we voorbereid? Of is er bijkomend onderzoek en technologie noodzakelijk? Wat zijn de valkuilen? Kunnen we ons wapenen? Wat is de impact op het industrieel weefsel,  de landbouw en de natuur?

Greet De Gueldre, Koen De Winne, Maarten Everaert van Aquafin (VL), Arnold Mulder van Amecon Environmental Consultancy (NL) en Stijn Van Hulle van UGent (VL)


• Centrale of Decentrale waterzuivering?

Centrale of decentrale waterzuivering bij afvalwaterstromen tussen de 20 en 2000 IE? Hoe was het vroeger, hoe is het vandaag en wat brengt de toekomst? Het afwegingskader? Waar liggen opportuniteiten en wat zijn de valkuilen? Waar kunnen Vlaanderen en Nederland van elkaar leren? Wat is de kostprijs?

Maarten Nederlof van Waterschap Aa en Maas (NL) en een vertegenwoordiger van de afdeling Ecologisch Toezicht van VMM (VL) en Wendy Francken (Vlario)

 • Circulaire Economie in buitengebied. Kostprijs? Wetgeving?

Herwinning van grondstoffen, water en energie in het buitengebied, biedt dit opportuniteiten en oplossingen? Wat is haalbaar? Schaalgrootte versus kostprijs? Laat het wetgevend kader de implementatie van circulaire technologie in buitengebied toe?  Waar is nog nood aan onderzoek, ervaringen...?

Johan Raap  van Avans Hogeschool, Grietje Zeeman van Universiteit Wageningen (NL) en Marjolein Vanoppen UGent (VL)

 

16.15 – 17.00  Plenaire afsluiting

• Conclusies
• Wat gaat er met deze conclusies gebeuren binnen het I-QUA project?
• Slotwoord: West-Vlaams Provinciaal Gedeputeerde Bart Naeyaert


17.00 – 18.00  Receptie

 

Deze Inspiratiedag is een organistaie van het projectconsortium I-QUA (Interreg Vlaanderen-Nederland) in samenwerking met het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa) en SKIW. Project I-QUA is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensinfo.eu.

LOCATIE

U wordt verwacht om tien uur 's ochtends in het Clubhuis van de Royal Yachtclub van België in Antwerpen.

Adres:
Thonetlaan 133
2050 Antwerpen

 

   

     

 

 


 

 

 

   

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!