News

Tijdens het India EU-water forum, dat gisteren plaats vond in de Indiase hoofdstad New Delhi, is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor...

Read more

Als minstens drie bedrijven de handen in mekaar slaan om zich beter te wapenen tegen droogte, kunnen ze daarvoor bij de Vlaamse Milieumaatschappij...

Read more

Tegen 22 december 2019 zal de Vlaamse Regering de krachtlijnen van haar visie op het toekomstig integraal waterbeleid vaststellen in een derde...

Read more
Sponsors

Nieuwsbericht EN

Project ‘Rationeel watergebruik in steden en gemeenten’ krijgt erkenning op World Water Forum

Het project ‘Rationeel waterbeheer in steden en gemeenten’ van Vlakwa krijgt internationale erkenning! Tijdens het World Water Forum in Brazilië werden een reeks succesverhalen gepresenteerd inzake efficiënt waterbeheer in steden, stroomgebieden en landen. Eén van die succesverhalen is het project waarbij Vlakwa in samenwerking met de 308 Vlaamse steden en gemeenten tracht het waterverbruik met 30% terug te dringen door een wateraudit en een aantal kleine ingrepen.


Begin 2017 startte Vlakwa samen met zijn partners (provinciebesturen, VVSG, intercommunales, VDAB, WTCB...) een initiatief dat alle gemeenten in Vlaanderen ondersteuning biedt bij het terugdringen van hun waterverbruik.
Het uitgangspunt: door een grondige audit op basis van een checklist en een reeks eenvoudige ingrepen kunnen aanzienlijke waterbesparingen gerealiseerd worden. Een goede zaak voor de gemeentelijke begroting én een goede stap in de richting van duurzaam waterverbruik in Vlaanderen.

Met deze zeer laagdrempelige ingrepen kunnen vele gemeenten tot 30% op hun waterfactuur besparen. Dit betekent voor de centrumsteden zo’n € 105.000 tot € 120.000  per jaar besparing op de drinkwaterfactuur, in kleinere steden en gemeenten een besparing van € 6.000 tot € 21.000 .

Klik hier voor alle informatie over het project.

Oeso studie

De internationale erkenning voor het  project is te danken aan de OESO. De organisatie nam het project op in een studie over waterbeleid ('water governance') en promoot het als een goed praktijkvoorbeeld:

http://www.oecd.org/environment/implementing-the-oecd-principles-on-water-governance-9789264292659-en.htm
(Pagina's 116, pag 131, pag 142 – BOX 3.1). Tevens vind je een wereldkaart met goede praktijken per land of regio.
 
De specifieke fiche over het Vlakwa project en de betrokken partners kan je hier vinden:
http://www.oecd.org/cfe/regional-policy/Water-Practice-16-Behavioural-change-urban-water-Flanders-Belgium.pdf

 

 

Write our newsletter and stay informed of the latest developments!