News

Om Vlaanderen beter te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering en de daarbij horende droogte, heeft Vlaams minister Zuhal Demir vier miljoen...

Read more

Ontwikkelt u technologie om PFAS uit water te verwijderen? Doe dan mee aan de WTN Innovation Challenge en maak kans om uw technologie in een reële...

Read more

Wat we leren van de COVID-19 crisis is dat de veerkracht van ons gezondheidssysteem moet worden verbeterd om crisissen als deze of andere noodgevallen...

Read more
Sponsors

Nieuwsbericht EN

KO-Water biedt waardevol advies over kosten-efficiënt opwaarderen van waterbronnen

KO-Water ondersteunt innovatievolgers uit de procesindustrie bij het implementeren van (drink)waterbesparende technieken. Dit gaat zowel over het efficiënter bereiden van proceswater uit diverse waterbronnen (grondwater, oppervlaktewater, regenwater …) als over interne waterrecirculatie in de productie maar ook het hergebruik van gezuiverd afvalwater. KO-Water is een tweejarig project onder leiding van watercircle.be met steun van het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

 

De focus ligt op het informeren van bedrijven over technieken, wetgeving en casestudies omtrent proceswaterbehandeling en -gebruik. Zo werden reeds in de eerste helft van 2019 een reeks infosessies georganiseerd over het gebruik van oppervlaktewater als proceswater, regenwatergebruik en zoutreductie bij het behandelen van proceswater. Hierin kwamen de wetgever, consultants, technologieleveranciers en eindgebruikers aan het woord. In de tweede helft van 2019 en verder in 2020 wordt verder gegaan op dit elan met nog meer infosessies over o.a. waterhergebruik, gebruik van zout oppervlaktewater in uw productieproces, het verminderen van water tijdens CIP operaties, het gebruik van water in koeltorens en stoomketels en meer. Extra onderwerpen voor infosessies zijn uiteraard steeds welkom!

Co-creatieworkshops

Naast de algemene infosessie wordt ook actief ingezet op co‑creatieworkshops met sector gerelateerde  bedrijven. Hierbij  wordt met een beperkte groep van bedrijven dieper ingegaan op hun specifieke waterproblematiek met ondersteuning van een externe specialist, een leverancier van chemicaliën en de federatie in kwestie. Met deze informatie kunnen de bedrijven verder aan de slag en wordt de kennis verder verankerd via nieuwsbrieven en de federaties. Zo werd bijvoorbeeld, als gevolg van één van deze co‑creatieworkshops, een samenwerking met VLAKWA opgestart voor het open call project ‘proeftuin droogte’ en is een andere bedrijf in dialoog kunnen treden met de VMM, waardoor potentieel nieuwe mogelijkheden onderzocht kunnen worden.

Demonstratiesessies

In kader van het project en op basis van de interesses van de deelnemende eindgebruikers worden er eveneens demonstratiesessies georganiseerd. Zo werd reeds een demonstratiesessie bij slachthuis Adriaens (Zottegem) georganiseerd om hun waterhergebruiksysteem te bekijken. Hier wordt al voor 70% aan waterhergebruik gedaan en men hoopt dit nog verder op te drijven naar de toekomst toe. Het effluent van de waterzuivering gaat door de UF-RO en wordt verder behandeld tot proceswater van drinkwater kwaliteit. Bovendien werd het project bij Adriaens gerealiseerd zonder tussenkomst van een drinkwatermaatschappij, wat uitzonderlijk is in de voedingsindustrie in Vlaanderen. Hoewel de technologieleveranciers aanwezig waren  voor de meer technische vragen te beantwoorden, werd de uitleg gegeven door de interne verantwoordelijke van Adriaens zelf. Eindgebruikers konden hierdoor rekenen op gedetailleerde eerstelijns informatie. Dergelijk type demonstratiesessie zal eveneens in de tweede helft van 2019 verder georganiseerd worden. Zo wordt alvast een bezoek bij het voedingsbedrijf Colac (Beerse) gepland, waar op een bijzonder manier met regenwater wordt omgegaan. Ideeën voor nieuwe demonstratiesessies zijn uiteraard steeds welkom!

Naast het aanbrengen van informatie, kunnen eindgebruikers via het KO-Waterproject, met specifieke en uiteenlopende vragen, contact nemen met watercircle.be en zijn leden. Een succesvol voorbeeld hiervan is de NMBS. Via het project werd het spoorbedrijf in contact gebracht met een expert om zo de laatste cruciale adviezen in te winnen voor de verdere bouw van hun nieuwe treinwasinstallaties in Kortrijk.

Meer info: neem contact met watercircle.be

 www.watercircle.be/project-ko-water of het KO-Water team: 

Kiara Viaene

Projectmedewerker Oost- en West-Vlaanderen

 kiara.viaene@watercircle.be

+32 491 91 80 77

 

Valérie Verjans

Projectmedewerker Antwerpen, Vlaams-Brabant, en Limburg

 valerie.verjans@watercircle.be

+32 473 56 58 67

 

 

 

 

 

 

Write our newsletter and stay informed of the latest developments!