Nieuws

SBR 2.0, dat staat voor een geoptimaliseerde afvalwaterzuivering met sequentiële batch reactoren (SBR), gerealiseerd door gerichte ingrepen in de...

Lees meer

Elke stad of gemeente kan 30% water besparen. Vanuit die overtuiging organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Kenniscentrum Water...

Lees meer

Welke soort en hoeveelheid kalk heb je nodig om het drogen, transporteren en hergebruiken van slib uit de afvalwaterbehandeling te optimaliseren? Die...

Lees meer
Sponsors

Kalenderdetail

dinsdag 1 oktober 2019 - woensdag 2 oktober 2019
Hack Utilities zoekt nieuwe oplossingen voor wateruitdagingen in samenwerking met Vlakwa
Area 42, Brussels
Hack Utilities zoekt nieuwe oplossingen voor wateruitdagingen in samenwerking met Vlakwa

 

Hack Utilities is een organisatie van Hack Belgium, Flux50 en Vlakwa. Het gaat hier over een nieuw soort innovatie-evenement voor ingenieurs en innovatieprofessionals in de sectoren water, energie, telecom en warmte. Het is een tweedaags evenement dat is opgezet om complexe operationele uitdagingen op te lossen: uitdagingen die worden gedeeld door de meeste bedrijven in de utilities-industrie, zoals het coördineren van infrastructuurwerken en het bouwen van digitale netwerken.

De ambitie van Hack Utilities is om alle relevante actoren in staat te stellen om nieuwe projecten te maken die u de ochtend na het evenement kunt implementeren. Daartoe zullen de deelnemers met nieuwe projectideeën komen en ze onmiddellijk testen, nieuwe samenwerkingen smeden en nieuwe technologieën verkennen.

Hack Utilities thema's

Na overleg met experts in de sectoren water, energie, telecom en warmte zijn de volgende thema's geïdentificeerd die alle vier de sectoren verenigen:

1. TOEKOMSTBESTENDIG INFRASTRUCTUUR : Stedelijke centra zullen nog steeds te maken krijgen met grote nieuwe infrastructuurwerken, aangezien de verouderende elektriciteits-, gas-, water-, telecommunicatie- en transportnetwerken worden gemoderniseerd. Er is een enorme kans om dergelijke investeringen (en de werken zelf) beter te coördineren, om de efficiëntie te verbeteren, verstoring te voorkomen, gemakkelijker werken in de toekomst mogelijk te maken en, het belangrijkste, te werken aan een gedeelde langetermijnvisie.

 

2. GRID FLEXIBILITEIT: Grids moeten dringend flexibeler worden om het hoofd te bieden aan de steeds  onvoorspelbare elektriciteitsproductie (als gevolg van hernieuwbare energiebronnen en gedecentraliseerde productie) en verbruik (elektrische voertuigen). 

Gas (onzekere aanvoer, behoefte aan 'groen' gas) en water (droogte, extreme weersomstandigheden, klimaatverandering) netwerken staan voor vergelijkbare druk. Hoe kunnen we meer balans bereiken door synergieën in elektriciteit, gas, warmte en waterstof (bijvoorbeeld warmte in rioolwater, van zonne-energie tot waterstof, waterstof in gasnetten,...)?

 

3. LOKALE EN OFF-GRID-SYSTEMEN: Lokale energie gemeenschappen worden steeds meer erkend als een belangrijke potentiële factor voor de overgang naar hernieuwbare energiebronnen. Hoewel dergelijke gemeenschappen in populariteit toenemen (met name windenergie), is er ook potentieel om zonne-energie, warmtenetwerken, (afval) water en zelfs waterstof in het systeem op te nemen. Technische en regelgevende obstakels blijven echter bestaan en de meeste nutsbedrijven worstelen nog steeds met het definiëren van hun rol in dit nieuwe ecosysteem.

 

4. CONSUMENTEN BETROKKENHEID: Lang geleden zijn de dagen dat klanten louter tarif betalers waren. De meeste nutsbedrijven werken in steeds meer concurrerende, complexe en snel veranderende markten, waar goede klantenservice en productinnovatie cruciaal zijn om te overleven. Het vermogen om prosumenten en consumenten te binden en te mobiliseren (dat wil zeggen de vraag te beheren) is ook de sleutel tot het managen van de energietransitie. Gelukkig hebben nutsbedrijven enorme troeven  bestaande klantenrelaties, enorme datasets) die ze in dit opzicht kunnen gebruiken, maar kunnen ze dat ook doen?

 

5. DIGITALE NETWERKEN: Het internet laat zien hoe alle netwerken zullen gaan, inclusief elektriciteit, gas, warmte en water. Slimme meters worden geleidelijk uitgerold en het bouwen van de Digital Twin van het energienetwerk wordt een levensvatbaar doel. Plotseling zullen er zoveel meer gegevens beschikbaar zijn om het netwerk beter te beheren en nieuwe diensten te creëren. Tegelijkertijd zijn er zorgen over privacy en veiligheid. Waternetwerken hebben nog een lange weg te gaan, maar misschien zijn er 'hackbare' snelkoppelingen naar het in kaart brengen en digitaliseren van het waternetwerk? En hoe zit het met het combineren van gegevens uit elektriciteits-, water- en gasnetwerken?

6.GEVOLGEN VAN KLIMAATVERANDERING : hoewel iedereen zich inspant om zijn impact op het klimaat te verminderen, zijn er maar weinigen die plannen hebben voor de impact van klimaatverandering op hun activiteiten en het bredere energie-watersysteem. Bovendien moeten we dit op een systemisch niveau plannen. Bijvoorbeeld de impact van de droogte van afgelopen zomer door de waterwegen (lagere waterstanden),  waterbehandeling faciliteiten (meer waterrecycling, afvalwater met hogere toxiciteit), industriële watergebruikers (hogere zoutconcentraties hobbelen op water gebaseerde koeling), verzending (minder vaak openen van sluizen op waterwegen) en zo verder. Elk probleem werd symptomatisch aangepakt, waardoor het systeemprobleem vaak nog erger werd.

 

Deelnemers zijn uiteraard vrij om aan andere onderwerpen te werken. Klimaatverandering en het omgaan met de gevolgen van klimaatverandering zullen waarschijnlijk ook hoog op de agenda staan.

Uniek evenement

Twee dingen maken Hack Utilities uniek & effectief. Ten eerste is het een cross-industrie-evenement. Het zal een zeer divers publiek samenbrengen - waaronder gemeentelijke autoriteiten, regelgevers, advocaten, softwareontwikkelaars, universitaire onderzoekers en specialisten in technologieën van AI en data science tot drones, robotica en IoT. Dit in combinaite met mensen uit alle hoeken van de sector nutsbedrijven die dagelijks soortgelijke problemen op verschillende manieren onder ogen zien (en oplossen), .

Ten tweede is het een zeer interactief en intens evenement. Je zult een groot deel van je tijd in kleine groepen werken, communiceren met experts en nadenken over zowel de operationele als zakelijke aspecten van je werk.

 

Programma

DAG 1: Verkenning, teamvorming en ideevorming

  • Focus op de problemen en opportuniteiten geboden door een divers team van experten
  • Twee ideeën rondes en netwerken
  • Technologische briefings: case-studies van technologie-implementaties uit België en het
  • buitenland
  • Teamvorming en netwerksessies
  • Valideren van ideeën met experts en consumenten

 

DAG 2: Verfijning en Presentatie

  • Oplossing mapping, uitwerking en validatie met experts en consumenten
  • Presentaties aan panelleden
  • Receptie en netwerken

 

Praktische details

 

Hack Utilities vindt plaats in Area 42, Brussel, 1 en 2 oktober.

Om deel te nemen als consument, neem contact op met Florence Meganck.

Als het evenement interessant is voor uw bedrijf in België of Europa (nutsbedrijven, technologie), neem dan contact op met Paul Eckly.

Als je voor een stad werkt, of als je een universitair onderzoeker bent, neem dan contact op met Sofie Pierreux.

Over de organisatoren

Hack Utilities is een evenement van Hack Belgium Labs, FLUX 50 en Vlakwa.

Hack Belgium Labs is het team achter Hack Belgium, 's werelds eerste Open Innovation Festival, Humanitarian Hackathon en andere innovatie-evenementen die principes op het gebied van samenwerking, creativiteit en technologische revolutie hebben gesticht.

Flux50 orkestreert en faciliteert de realisatie van een slimme energie regios, gericht op het creëeren van economische waarde voor Vlaamse bedrijven.

www.hackutilities.com

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!