Nieuws

Het ruwwater voor de drinkwaterproductie wordt in heel wat Europese landen bedreigd door vervuiling afkomstig van intensieve landbouw. In het Horizon...

Lees meer

Via urine komen resten van geneesmiddelen in de riolering en vervolgens in afvalwaterzuiveringsinstallaties terecht. Omdat de meeste stedelijke...

Lees meer

Sinds 11 oktober krijgen bezoekers van het Kuurnse restaurant Gust’Eaux niet alleen het traditionele mineraalwater voorgeschoteld, maar kunnen ze ook...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

100 radicale en disruptieve technologische en sociale innovaties voor de toekomst en hun weerslag op watergebruik

Welke (disruptieve) technologische en sociale innovaties zullen onze toekomst maken? Op deze prikkelende vraag gaven onafhankelijke experts in opdracht van het nieuwe subsidieprogramma ‘Horizon Europe’ een antwoord in het rapport "100 Radical Innovation Breakthrougs for the future”. Ook voor onze omgang met een van de belangrijkste grondstoffen die er zijn - water – zullen deze innovaties bepalend zijn. Bij het uitschrijven van de missies voor Horizon Europe worden deze innovaties mee in rekening gebracht.

 

Het rapport van de experten werd online gepubliceerd. Je kan het rapport “100 Radical Innovation Breakthrougs for the future” hier downloaden.

Elk van deze innovaties werd gecatalogeerd volgens de waarschijnlijkheid van een brede toepassing in 2038, hun huidige maturiteit en de positie van Europa binnen deze ontwikkeling.

De voorgestelde innovaties zullen ook hun weerslag kennen binnen het waterdomein, denk maar aan Blockchain, Lab on a Chip, datamarkten, 4D-materialen etc.

Dirk Halet van Vlakwa maakte een eerste analyse van de maatregelen met een mogelijke impact op het waterdomein. Je vindt zijn overzicht hier.

Indien je bijkomende inzichten hebt en of actief bent in deze domeinen aarzel niet om dit te laten weten in het kader van eventuele toekomstige initiatieven en neem contact met Dirk Halet.

Missies van Horizon Europe

Tevens zullen er binnen het nieuwe subsidieprogramma van de Europese commissie financiële middelen worden voorzien voor het realiseren van missies (naar analogie met de missie naar de maan) waarbij we evolueren van “we moeten iets realiseren “ naar “we willen iets realiseren”. Een van deze missies heeft specifiek betrekking op water. De samenstelling van de mission board die deze missie verder dient te concretiseren vind je hier.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!