Nieuws

WssTP wil nieuwe technologie en innovatie in de kijker zetten die een antwoord biedt op de WssTP Water vision ‘The Value of Water’. Het focust...

Lees meer

Op 25 en 26 april vond het Interreg 2 Seas Midterm Review Event plaats in Gent. Daarbij stonden alle projecten van het huidige programma in de kijker...

Lees meer

Allgro huldigde begin mei zijn nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in. Wat begin 2015 begon als een Vlakwa/LED H2O vraag is ondertussen geëvolueerd...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Export Vlaamse watertechnologie: trends en uitdagingen

Op 28 maart vond in Brussel de eerste ‘Water Market Europe’ plaats. Dit nieuwe evenement op de kalender van WssTP biedt een unieke gelegenheid voor uitwisselingen tussen leveranciers van waterinnovaties en de industrie. Tijdens de verschillende sessies ging men dieper in op de verwachte ontwikkelingen op de wereldmarkt, de succesvolle integratie van innovatieve technologie en  hardnekkige struikelblokken voor nutsmaatschappijen en overheden.

Wereldmarkt: situatie en trends
Na een stagnatie de voorbije jaren stevent de internationale watersector af op stevige groei met geplande investeringen in de VS, het Midden-Oosten, China en India.
Men verwacht een verdrievoudiging van de publieke investeringen in watergerelateerde infrastructuur voor zowel Noord- als Zuid-Amerika. Bovendien zal het belang van waterhergebruik nog toenemen door een stijgende waarschijnlijkheid van langdurige droogten. Tevens zorgen fracking activiteiten in de Verenigde Staten voor zowel bovengronds vervuiling als ondergrond in de aquifers (watervoerende laag in de ondergrond).
 
In het Midden-Oosten blijft men actief met de realisatie van grote ontziltingsinstallaties en door het opheffen van de internationale sancties tegen Iran biedt deze markt nieuwe opportuniteiten.
In China zal nieuwe milieuwetgeving de vraag naar nieuwe waterzuiveringstechnologie doen stijgen. Bovendien is er een beweging gestart van decentralisatie voor de afvalwaterbehandeling.

In India worden de inspanning voor de zuivering van de rivier Ganges verder gezet met extra middelen voor het terugdringen van de bronnen van de vervuiling en voor een betere controle op de waterkwaliteit.

Financiële ondersteuning voor innovatie via private en publieke middelen
Een ander thema op het evenemeten was het beter laten samenwerken van private en publieke middelen. Al te vaak moeten innovatieve ondernemingen door ‘the valley of death’ alvorens ze hun oplossingen kunnen verkopen en doorgroeien tot een sterke, levensvatbare onderneming. De ondersteuningsmogelijkheden van zowel de Europese Investeringsbank EIB als het private risicokapitaal werden bekeken.

Inzet van nieuwe watertechologie: het model van Isle Utilities
Nadien volgde een voorstelling van Isle Utilities. Dat is een Britse organisatie die lokale nutsbedrijven ondersteunt bij het verkennen van de markt voor de inzet van nuttige technologie. Bedrijven die nieuwe oplossingen aanbieden worden uitgenodigd op evenementen van Isle Utilities en kunnen er hun diensten presenteren. Ze krijgen er de kans om rechtstreeks in dialoog te treden  in met de nutsbedrijven. Meer info vind je hier

Behoudsgezindheid
In de namiddagsessie ging men dieper in op een hardnekkig en bekend probleem: de lage acceptatiegraad en de behoudsgezindheid van overheden en nutsbedrijven als het op nieuwe waterbehandelingsmethoden aankomt. De risicoschuwe aanpak is verklaarbaar door de grote risico’s die gepaard gaan met de introductie van ontbetrouwbare technologie. Tegelijk werkt die behoudsgezindheid ook belemmerend voor de introductie van betere toepassingen. Daarnaast behandelde men ook de nood van sociale acceptatie op plaatsen waar nieuwe waterbehandeling en waterhergebruik ingezet worden, onder meer in landbouwgebied.

Voor meer informatie omtrent het evenement, neem contact met Paul Campling.

Exportgerichte bedrijven kunnen hun aanbod extra in de kijker zetten via de Waterdatabank van Vlakwa. Neem hiervoor contact met Niko D’hont

 

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!