Nieuws

WssTP wil nieuwe technologie en innovatie in de kijker zetten die een antwoord biedt op de WssTP Water vision ‘The Value of Water’. Het focust...

Lees meer

Op 25 en 26 april vond het Interreg 2 Seas Midterm Review Event plaats in Gent. Daarbij stonden alle projecten van het huidige programma in de kijker...

Lees meer

Allgro huldigde begin mei zijn nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in. Wat begin 2015 begon als een Vlakwa/LED H2O vraag is ondertussen geëvolueerd...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Gezuiverd afvalwater voor irrigatie in Ardooie: F2AGRI is er (deels) klaar voor

Volgende zomer is irrigatie met gezuiverd afvalwater van Ardo een feit. Momenteel zijn reeds 14 km van de 24 km leidingen met effluent gevuld en op een druk van 10 bar gezet. Hierdoor zullen 32 van de 50 vennoten van de betrokken landbouwerscoöperatie INERO CVBA het effluent kunnen aanwenden voor irrigatie. Vanaf april kunnen de betrokken landbouwers hun benodigde hoeveelheid irrigatiewater reserveren.

Om de reservatie van het gezuiverd afvalwater in goede banen te leiden ontwikkelde projectpartner Inagro een ‘irrigatieapplicatie’. Dat is een handig instrument die o.a. het waterverbruik, de waterbeschikbaarheid en de waterkwaliteit visualiseert. In het bufferbekken zal bij de start van het seizoen 150 000 m³ water beschikbaar zijn. Naarmate water wordt verbruikt, zal Ardo opnieuw effluent in het bekken lozen à rato van 30 000 m³/maand.

Europees project

Het F2AGRI (effluent to agriculture) project is een Interreg Vlaanderen-Nederland project. Vorige week kwamen de Nederlandse projectpartners naar de Vlaamse realisatie kijken. Het merendeel van de aanwezigen waren landbouwers van de coöperatie Boer, Bier, Water. Het was een leerrijke en plezante uitwisseling die vereeuwigd werd in een korte video: https://m.youtube.com/watch?v=jnHxhl2yAX8

Vlaams-Nederlandse uitwisseling

De Vlaamse projectpartners, inclusief de landbouwers van INERO CVBA, gaan op 12 maart 2019 op excursie naar Nederland. Daar zullen hun diverse systemen van waterhergebruik worden gedemonstreerd. Dit betreft o.a. directe subirrigatie, indirectie subirrigatie en klimaat adaptieve irrigatie.

De droogte van afgelopen zomer heeft de interesse in het F2AGRI project sterk aangewakkerd. Diverse voedingsbedrijven denken erover om een gelijkaardig initiatief rondom hun site uit te rollen. Er is dan ook een grote interesse in de projectoproep proeftuin droogte van de VMM.

Verneem alles over dit spraakmakend project op de F2AGRI opendeurdag

Op 6 en 13 juni 2019 zet het F2AGRI project zijn deuren open voor iedereen die meer wil weten over het project. De projectpartners zullen van A tot Z uit de doeken doen hoe de verschillende waterhergebruiksystemen tot stand zijn gekomen.

Het event gaat op 6 juni 2019 door in Lieshout in Nederland met een bezoek aan de subirrigatiesystemen rondom Bavaria en op 13 juni 2019 in Ardooie in Vlaanderen met een bezoek aan het irrigatienetwerk rondom Ardo. Save the date! Meer informatie volgt later.

Voor meer info, bezoek de projectpagina

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!