Nieuws

Binnenkort opent de LIFE call 2020 waarin diverse projecttypes rond milieu kunnen worden gefinancierd. Dit biedt ook opportuniteiten voor de Vlaamse...

Lees meer

Ben je als voedingsbedrijf gelegen in ruraal gebied? Werd je reeds benaderd door landbouwers? Dan is er ongetwijfeld interesse in jouw gezuiverd...

Lees meer

Corona of geen corona…. Middenin deze wereldcrisis mogen we landen die weinig armslag hebben en een beroep doen op onze hulp, niet vergeten. Daarom...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Hergebruik gezuiverd afvalwater voor irrigatie: leidingaanleg begonnen in Ardooie

Begin juni startte in Ardooie de aanleg van een 25 km lang ondergronds leidingnetwerk. Dit netwerk zal gezuiverd afvalwater van het groentenverwerkend bedrijf Ardo verdelen over 500 hectare landbouwgrond in de onmiddellijke omgeving.

 

 

Het gezuiverde afvalwater van het groenteverwerkende bedrijf Ardo zal vanaf augustus 2018 worden gestockeerd in een bufferbekken van 150 000 m³. Via het naburige pomphuis zal het water in een netwerk van 25 km ondergrondse leidingen worden gepompt.

Het netwerk zal over 500 hectare landbouwgrond worden verspreid en zal 150 afnamepunten bevatten. Ter hoogte van ieder afnamepunt zal het water onder een druk van minimaal 8 bar staan. Dit impliceert dat landbouwers enkel nog hun beregeningsinstallatie moeten aansluiten op hun respectievelijke hydrant om te kunnen starten met irrigeren.

11 kilometer in 2018

Aannemers zijn druk in de weer met de aanleg van het bufferbekken en de bouw van het pomphuis. Volgende week starten ook de graafwerken voor het leidingnetwerk. Dit leidingnetwerk zal in 2 fasen worden gerealiseerd: 11 km leidingen in 2018 en 14 km leidingen in 2019.

Om deze mijlpaal in het project te vieren werd eind mei een plechtige inhudiging georganiseerd . Bart Naeyaert (West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw en integraal waterbeleid), Karlos Callens (burgemeester Ardooie), Mia Demeulemeester (afgevaardigd bestuurder Inagro vzw), Marc Vandeputte (voorzitter INERO CVBA) en Jan Haspeslagh (managing director Ardo) legden toen de eerste leiding in de grond. (zie foto boven) 

Bekijk de reportage van VRT Nieuws hier: https://www.vrt.be/vrtnws/nl.permalink.1527677677756/

Deze samenwerking tussen de landbouw en de industrie is uniek. Flanders' FOOD, Howest, Inagro, Universiteit Gent, VITO  en Vlakwa willen voortbouwen op dit succesproject en ambiëren om ketenoverschrijdende projecten voor de agrovoedingssector te realiseren. Deze krachtenbundeling moet de Vlaamse agrovoedingssector verder sterken in zijn innovatieve en competitieve groei. 

Deze infrastructuurwerken worden gerealiseerd binnen het F2AGRI* project.

Ardo bekostigt het bufferbekken en INERO CVBA betaalt het pomphuis en het leidingnetwerk. Daarnaast geniet het project Europese, Vlaamse en West-Vlaamse steun via respectievelijk het Interreg Vlaanderen-Nederland programma, het departement Landbouw en Visserij en de provincie West-Vlaanderen. 

   

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!