Nieuws

Via het Interreg NWE project ‘Water Test Network’ kunnen KMO watertechnologieleveranciers hun innovatie uittesten, finetunen en valideren in een reële...

Lees meer

Door de frequentere lange droogteperiodes zijn diverse sectoren structureel op zoek naar alternatieve waterbronnen bv. voor toepassingen in de land-...

Lees meer

Op 16 mei vond in Antwerpen ‘Waterinnovatie in de Praktijk’ plaats. Het evenement stond in het teken van vijf jaar VITO/Vlakwa open call...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Landbouwers Bollaertbeek krijgen webtool met gedetailleerd inzicht over waterkwaliteit in hun onmiddellijke omgeving

Landbouwers nabij de Bollaertbeek (Westhoek) en andere geïnteresseerden konden op donderdag 14 februari kennis maken met de WaterProtect webtool. Dat is een online applicatie die alle meetresultaten van het oppervlaktewater in het stroomgebied in detail in kaart brengt. Het biedt de landbouwers een handig en snel overzicht van de meetresultaten in de omgeving van hun boerderij. Dat kan hen helpen bij het nemen van gepaste maatregelen voor de bescherming van de lokale drinkwaterbronnen.

 

Samen werken aan een betere waterkwaliteit

WaterProtect is een Europees Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieproject dat de drinkwaterbronnen beter wil beschermen met als partners in ons land VITO/Vlakwa, ILVO en Inagro. De 7 zogenaamde action labs van WaterProtect, waaronder Bollaertbeek, zijn kwetsbare gebieden waar waterbronnen onder druk staan door bemesting en of het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Het gaat om een multi-actorproject waarbij samenwerking (met overheden, landbouwers, ondernemingen, waterbedrijven en de lokale bevolking) en nieuwe governance modellen gekoppeld worden aan het invoeren van betere landbouwpraktijken.

     

Een snellere communicatie van de metingen van residues afkomstig van gewasbeschermingsmiddelen in de Bollaertbeek is daarbij belangrijk. Dat werd al meermaals aangehaald tijdens vorige vergaderingen in veel van de WaterProtect action labs. Veel landbouwers in de Bollaertbeek waren bij aanvang van het project niet op de hoogte over de te hoge concentraties van gewasbeschermingsmiddelen. Daarom zijn webtools die de meetresultaten sneller bij de betrokkenen krijgen een belangrijk onderdeel van het project.

 

Gedetailleerde resultaten

De Waterprotect app biedt op een visueel aantrekkelijke wijze een overzicht van de aangetroffen residues van 40 gewasbeschermingsmiddelen, gekoppeld aan de mogelijke teelten, het risico op runoff en de impact van regenval op de resultaten.

 

De resultaten kunnen de landbouwers beter helpen bij het nemen van gerichte maatregelen zoals bijvoorbeeld de aanleg van bufferstroken aan de beek, het inzaaien van bodembedekkers en maatregelen bij het vullen en reinigen van de sproei-installaties..

 

De webtool kan je consulteren op www.inagro.be/bollaertbeek

Meer informatie over het project WaterProtect vind je op www.water-protect.eu

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!