Nieuws

De momenteel in aanbouw zijnde decentrale afvalwaterzuivering met terugwinning van water, energie en nutriënten in de Gentse ‘Nieuwe Dokken’ kent al...

Lees meer

Hack Belgium organiseert op 25 en 26 juni in Brussel een hackathon die specifiek gewijd is aan de toekomstgerichte uitdagingen van onze nutsbedrijven....

Lees meer

WssTP wil nieuwe technologie en innovatie in de kijker zetten die een antwoord biedt op de WssTP Water vision ‘The Value of Water’. Het focust...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Nieuwe beroepskwalificaties voor “HVAC & Sanitair” leggen nadruk op rationeel waterbeheer

In het kader van het project Rationeel Waterbeheer bij steden en gemeenten wordt ingezet op verschillende pijlers om te komen tot significante waterbesparingen in het gebouwenpatrimonium.

Naast korte termijnacties (opleiding technisch personeel van de steden en gemeenten, uitvoeren van waterscans...etc.) wordt ook ingezet op structurele maatregelen.

Een van die structurele maatregelen met een effect op lange termijn is de aanpassing van de competentieprofielen voor 'HVAC & Sanitair". 
Zo werd dankzij de inspanningen van Constructiv, ICS (nu TECHLINK), Bouwunie en WTCB het proces opgestart om de competentieprofielen van de installateurs aan te passen. Bij instroom in de arbeidsmarkt kan de nieuwe lichting geschoolde vaklui op die manier van meet af aan over de juiste kennis en kunde beschikken om het waterverbruik te analyseren, de gebruiker te informeren over waterbesparende maatrelen en de nodige installatie/onderhoudswerken uit te voeren. Meer specifiek gaat het over de profielen 'Monteur installatietechnieken', 'Technicus installatietechnieken' & 'Coördinator installatietechnieken'.


Deze profielen moeten nu nog worden erkend door de Vlaamse Regering waarna deze zullen worden opgenomen in de kwalificatiedatabank . Vervolgens dienen de verschillende onderwijsorganisaties hun lessenpakket hierop aan te passen (sommige kwalificaties vanaf september 2018).

Waardering bij OESO
De aanpak om ook via de competentieprofielen een stap vooruit te zetten op het gebied van duurzaam waterbeheer kon alvast op veel krediet rekenen binnen de OESO die het verhaal “ Rational water use as stepping stone towards water wise cities “ zal opnemen  in het overzicht van Water Governance Stories gedurende het World water Forum in Brazilië.
 
Wenst u als gemeente meer informatie te verkrijgen over de activiteiten die in voorjaar van 2018 voor u worden opgezet neem dan zeker contact met ons via Dirk Halet.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!