Nieuws

SBR 2.0, dat staat voor een geoptimaliseerde afvalwaterzuivering met sequentiële batch reactoren (SBR), gerealiseerd door gerichte ingrepen in de...

Lees meer

Elke stad of gemeente kan 30% water besparen. Vanuit die overtuiging organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Kenniscentrum Water...

Lees meer

Welke soort en hoeveelheid kalk heb je nodig om het drogen, transporteren en hergebruiken van slib uit de afvalwaterbehandeling te optimaliseren? Die...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Test innovatieve watertechnologie in een reële setting met Water Test Network

In het waterdomein is het o zo belangrijk om innovatieve watertechnologie op grotere schaal uit te testen. Niet in liters maar in kubieke meters, niet in een labo-omgeving maar in een reële setting. Watertechnologieleveranciers kunnen hun innovaties voortaan finetunen, demonstreren en valideren in één van de testsites van het Europese Interregproject Water Test Network. Dit is een netwerk van 14 testsites verspreid over Nederland, Frankrijk, Duitsland, Schotland en België. De testsites zijn o.a. een drinkwaterproductiecentrum, een huishoudelijke afvalwaterzuivering, een melkveebedrijf en een ziekenhuis.

Met het brede scala aan testsites wordt bedrijven een waaier aan watertypes aangeboden zoals grondwater, oppervlaktewater, huishoudelijk influent, mest, slib, afvalwater van een ziekenhuis, ... 

Innovation voucher

KMO’s uit de Noordwest Europa kunnen toegang krijgen tot één van de test sites door ‘innovation vouchers’ aan te vragen. Dit is een 2-staps proces waarbij allereerst een ‘innovation chaser’ moet worden gecontacteerd. Voor België is dit onze Vlakwa medewerker Charlotte Boeckaert

Na een intake gesprek met Charlotte kan de KMO vervolgens een aanvraag indienen. Een dergelijke aanvraag omvat o.a. het voorstellen van de technologie, een omschrijving van de testnoden en een toelichting over de economische en ecologische meerwaarde van de innovatie..

Indien geselecteerd, wordt een testplan opgesteld in onderling overleg tussen de technologieleverancier en de testsite. Bijkomend wordt ook het kostenplaatje becijferd.

Interreg North West Europe

Het Water Test Network wordt uitgerold binnen het Interreg North West Europe programma. Hierdoor kan het project op 60% steun rekenen vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dit maakt dat 60% van het kostenplaatje wordt vergoed met Europese steun, de overige 40% betalen de leden van het projectconsortium. 

De KMO in kwestie dient enkel zijn transport- en verblijfskosten zelf te betalen. Dit steunkader valt onder de de minimis wetgeving. Dit impliceert dat KMO’s niet in aanmerking komen indien zij in de voorbijgaande 3 jaren € 200 000 steun hebben ontvangen.

2 Vlaamse testsites

Vlaanderen biedt 2 testsites aan. De Watergroep geeft toegang tot het drinkwaterproductiecentrum De Blankaart in Diksmuide (en eventueel ook andere drinkwaterproductiecentra indien de technologie dit vereist). 

Universiteit Gent zal toegang geven tot VEG-i-TEC. Dit laatste is een onderzoeks- en expertisecentrum rond de verwerking van groenten en aardappelen en omvat eveneens een watertesthal (www.ugent.be/vegitec). VEG-i-TEC zal evenwel pas in september 2020 operationeel zijn (een deel van de watergerelateerde investeringen worden vanuit het Water Test Network project bekostigd).

Water Hub Flanders

Dit project geeft mee gestalte aan het Vlakwa initiatief ‘Water Hub Flanders’. Vlaanderen beschikt over mooie infrastructuur en initiatieven die prominenter in beeld mogen komen. Vlakwa zal daar in de loop van 2019 werk van maken door test sites en living labs in Vlaanderen te inventariseren en te promoten. Hiermee hopen we de marktintroductie van innovatieve watertechnologie te versnellen en Vlaanderen op de kaart te zetten als water-innovatieve regio in Europa.

Schrijf u in op de Water Test Network nieuwsbrief: https://bit.ly/2Qv7IFu

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!