Nieuws

SBR 2.0, dat staat voor een geoptimaliseerde afvalwaterzuivering met sequentiële batch reactoren (SBR), gerealiseerd door gerichte ingrepen in de...

Lees meer

Elke stad of gemeente kan 30% water besparen. Vanuit die overtuiging organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Kenniscentrum Water...

Lees meer

Welke soort en hoeveelheid kalk heb je nodig om het drogen, transporteren en hergebruiken van slib uit de afvalwaterbehandeling te optimaliseren? Die...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Tot 70% waterhergebruik als proceswater bij groenten-en fruitversnijderij Allgro

Allgro huldigde begin mei zijn nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie in. Wat begin 2015 begon als een Vlakwa/LED H2O vraag is ondertussen geëvolueerd tot een rendabele waterzuivering die tot 70% van de drinkwatervraag voorziet. Een goede reden dus voor een feestelijke inhuldiging in het bijzijn van vicepremier Alexander De Croo en de burgemeester van Sint-Lievens Houtem, Lieven Latoir.

Allgro is één van de grootste industriële groenten- en fruitversnijders in het land. De familie-onderneming levert al jaren inspanningen om zijn bedrijfsprocessen zo duurzaam mogelijk te maken. De in gebruik genomen waterzuiveringsinstallatie (gebouwd door Vlaamse KMO, Pantarein) maakt Allgro pionier op vlak van waterzuivering met -hergebruik binnen de voedingsindustrie.

Enkel leidingwater voor spoelen van groenten

Het versnijden van groenten en fruit vergt grote hoeveelheden water van drinkwaterkwaliteit. Ondanks de grote hoeveelheid water die opnieuw wordt ingezet is nog steeds een hoeveelheid leidingwater nodig. Dit leidingwater wordt ingezet als ijswater (temperatuur 1°C) waarmee de groenten worden gereinigd. Het eigen bereid drinkwater wordt dan weer gebruikt voor de schoonmaak van de talloze versnijmachines.  

Waterzuiveringsproces

Het afvalwater wordt opgevangen, passeert een zeefinstallatie (verwijdering stukken groenten en fruit) en gaat vervolgens naar een aerobe zuivering op basis van membraanfiltratie (MBR). Daar wordt het slib van het water gescheiden. Vervolgens wordt het water opgezuiverd via omgekeerde osmose voor de verwijdering van zouten en de rest-COD. De desinfectie van het permeaat gebeurt door het gebruik van chloordioxide. 

Ondersteuning vanuit VITO/Vlakwa?

Dit succes begon in 2015 toen Allgro via Vlakwa en de LED H2O een eerstelijnsadvies kreeg omtrent waterbesparing en de mogelijkheden rond waterhergebruik. Vervolgens nam Allgro contact op met VITO Prodem en een aantal technologieleveranciers om hun vraag diepgaander te behandelen.

Via de VITO Prodem werking kreeg Allgro 66% steun om een waterstudie uit te voeren en een plan van aanpak op te stellen. Het VITO advies leidde tot een demonstratieproject: het VITO/Vlakwa Open Call project CARVE . Dat project is een samenwerkingsverband tussen VITO, Pantarein, Allgro, Paas Food Industries, Wateris en Fevia en werd gerealiseerd met 66% steun via het VITO/Vlakwa Open Call kader.  

Doel van het CARVE project was tot effectieve implementatie van waterhergebruik in de voedingssector te komen en meer bepaald waterhergebruik in zones waar voedsel verwerkt wordt. De samenwerking met partijen zoals Fevia, FAVV, FOD, … was daarbij zeer belangrijk. 

Wat eerst een uitdaging bleek, is vandaag een realisatie geworden. Alle betrokken partijen zijn dan ook heel trots op dit project, met dank aan Allgro!

Klik hier voor meer foto's van het bedrijfsbezoek bij Allgro

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!