Nieuws

Kunnen innovatieve filters een oplossing bieden voor te hoge concentraties stikstof en fosfor in onze stromen en beken? Dat is wat partners uit...

Lees meer

Op 3 december 2019 keurde de Europese Commissie een voorstel over minimumeisen voor waterhergebruik in de landbouw goed. Het voorstel dateert van mei...

Lees meer

Paleis 10 op de Heizel werd eind november even het epicentrum van duurzame technologische innovatie en overleg. Tussen 20 en 22 november vond er...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Tweede Water Test Network Challenge zoekt oplossingen voor medicijnresten in de waterketen

Via urine komen resten van geneesmiddelen in de riolering en vervolgens in afvalwaterzuiveringsinstallaties terecht. Omdat de meeste stedelijke afvalwaterzuiveringsstations in Europa niet de juiste infrastructuur hebben om die resten op afdoende wijze te verwijderen, belanden ze veelal in het oppervlaktewater, waar ze een bedreiging vormen voor het (aquatisch) milieu. Dat het gebruik van farmaceutische middelen onder invloed van de vergrijzing nog verder zal stijgen én dat ook het hergebruik van water aan een opmars bezig is, maakt het probleem des te urgenter.

Unieke kans voor KMO’s

Om een (kosten)efficiënte detectie en/of verwijdering van farmaceutische stoffen (opgenomen in de Grondwater Watch List van de EU) uit afvalwater mogelijk te maken, gaat Water Test Network in haar tweede Challenge op zoek naar KMO’s die innovatieve methodes, technologieën of tools voor detectie en analyse van dergelijke stoffen kunnen voorleggen.

De geselecteerde KMO zal volledig gefinancierde toegang krijgen tot een full-scale stedelijk afvalwaterzuiveringsstation of het afvalwater van een ziekenhuis in een van de partnerlanden (excl. reis- en logistieke kosten), om daar zijn innovatie te demonstreren. Er wordt tevens volledige test support voorzien in de vorm van operatoren, elektriciteit, analytische ondersteuning, health & safety … en de technologie krijgt via bezoeken aan de testlocatie en de aanwezigheid op internationale beurzen of events rechtstreekse aandacht van geïnteresseerde stakeholders zoals waterbedrijven. Een unieke kans, dus.

Inschrijven

KMO’s in de regio Noord-West-Europa kunnen zich nog tot 1 februari 2020, 12u inschrijven. De inschrijvingsprocedure verloopt volgens de algemene applicatieprocedure voor Innovation Vouchers en deelnemende KMO’s moeten naast het inschrijvingsformulier ook de de-minimis- en KMO-declaratie invullen. Meer informatie en de nodige documenten vindt u op de Innovation Support Vouchers webpagina.

 

Over Water Test Network

Water Test Network is een Interreg North-West Europe project dat specifiek bijdraagt aan de ontwikkeling van marktklare producten die een antwoord bieden op cruciale noden binnen de watersector. Het project zet daartoe een transnationaal netwerk van testfaciliteiten op, waarbinnen nieuwe producten ontwikkeld, getest en gedemonstreerd kunnen worden. Er is een nauwe samenwerking met KMO’s, die niet alleen een geïntegreerd pakket van ondersteuning aangeboden krijgen, maar via Challenges ook uitgedaagd worden om oplossingen voor heel concrete problemen op tafel te leggen.

Voor meer informatie kan u terecht bij Charlotte Boeckaert (cb@vlakwa.be)

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!