Nieuws

SBR 2.0, dat staat voor een geoptimaliseerde afvalwaterzuivering met sequentiële batch reactoren (SBR), gerealiseerd door gerichte ingrepen in de...

Lees meer

Elke stad of gemeente kan 30% water besparen. Vanuit die overtuiging organiseerden de Provincie West-Vlaanderen en het Vlaams Kenniscentrum Water...

Lees meer

Welke soort en hoeveelheid kalk heb je nodig om het drogen, transporteren en hergebruiken van slib uit de afvalwaterbehandeling te optimaliseren? Die...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Tweede Water Test Network Challenge zoekt oplossingen voor medicijnresten in de waterketen

Via urine komen resten van geneesmiddelen in de riolering en vervolgens in afvalwaterzuiveringsinstallaties terecht. Omdat de meeste stedelijke afvalwaterzuiveringsstations in Europa niet de juiste infrastructuur hebben om die resten op afdoende wijze te verwijderen, belanden ze veelal in het oppervlaktewater, waar ze een bedreiging vormen voor het (aquatisch) milieu. Dat het gebruik van farmaceutische middelen onder invloed van de vergrijzing nog verder zal stijgen én dat ook het hergebruik van water aan een opmars bezig is, maakt het probleem des te urgenter.

Unieke kans voor KMO’s

Om een (kosten)efficiënte detectie en/of verwijdering van farmaceutische stoffen (opgenomen in de Grondwater Watch List van de EU) uit afvalwater mogelijk te maken, gaat Water Test Network in haar tweede Challenge op zoek naar KMO’s die innovatieve methodes, technologieën of tools voor detectie en analyse van dergelijke stoffen kunnen voorleggen.

De geselecteerde KMO zal volledig gefinancierde toegang krijgen tot een full-scale stedelijk afvalwaterzuiveringsstation of het afvalwater van een ziekenhuis in een van de partnerlanden (excl. reis- en logistieke kosten), om daar zijn innovatie te demonstreren. Er wordt tevens volledige test support voorzien in de vorm van operatoren, elektriciteit, analytische ondersteuning, health & safety … en de technologie krijgt via bezoeken aan de testlocatie en de aanwezigheid op internationale beurzen of events rechtstreekse aandacht van geïnteresseerde stakeholders zoals waterbedrijven. Een unieke kans, dus.

Inschrijven

KMO’s in de regio Noord-West-Europa kunnen zich nog tot 1 februari 2020, 12u inschrijven. De inschrijvingsprocedure verloopt volgens de algemene applicatieprocedure voor Innovation Vouchers en deelnemende KMO’s moeten naast het inschrijvingsformulier ook de de-minimis- en KMO-declaratie invullen. Meer informatie en de nodige documenten vindt u op de Innovation Support Vouchers webpagina.

 

Over Water Test Network

Water Test Network is een Interreg North-West Europe project dat specifiek bijdraagt aan de ontwikkeling van marktklare producten die een antwoord bieden op cruciale noden binnen de watersector. Het project zet daartoe een transnationaal netwerk van testfaciliteiten op, waarbinnen nieuwe producten ontwikkeld, getest en gedemonstreerd kunnen worden. Er is een nauwe samenwerking met KMO’s, die niet alleen een geïntegreerd pakket van ondersteuning aangeboden krijgen, maar via Challenges ook uitgedaagd worden om oplossingen voor heel concrete problemen op tafel te leggen.

Voor meer informatie kan u terecht bij Charlotte Boeckaert (cb@vlakwa.be)

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!