Nieuws

Tijdens het India EU-water forum, dat gisteren plaats vond in de Indiase hoofdstad New Delhi, is een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor...

Lees meer

Als minstens drie bedrijven de handen in mekaar slaan om zich beter te wapenen tegen droogte, kunnen ze daarvoor bij de Vlaamse Milieumaatschappij...

Lees meer

Tegen 22 december 2019 zal de Vlaamse Regering de krachtlijnen van haar visie op het toekomstig integraal waterbeleid vaststellen in een derde...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

UGent bouwt in Kortrijk nieuw onderzoekscentrum rond verwerking van groenten: VEG-i-TEC

Op 8 februari 2018 gaf Universiteit Gent campus Kortrijk het officiële startschot voor VEG-i-TEC. Dat is een nieuw te bouwen onderzoeks- en expertisecentrum rond de verwerking van groenten en aardappelen. Het lanceringsevenement lokte heel wat belangstelling uit de voedingssector en verwelkomde ook Vlaams Minister-president Geert Bourgeois, Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne, Gedeputeerde Jean de Bethune en Rik Van de Walle, Rector van de Universiteit Gent.

(C) Foto UGent, Annelies Vande Velde

(C) Foto UGent, Hilde Christiaens

Vlnr: Dirk Van der Stede (Vlakwa), Provinciaal Gedeputeerde Jean de Bethune, Rector Rik Van de Walle, Dirk Fransaer (Managing Director VITO)

De nieuwbouw zal bestaan uit enerzijds een mini-voedingsfabriek waarin o.a. het wassen, versnijden, blancheren en verpakken van groenten en aardappelen op relevante schaal kan worden uitgevoerd.

Anderzijds zal de nieuwbouw ook een waterbehandelingsruimte omvatten. Deze ruimte zal worden toegankelijk gemaakt voor watertechnologieleveranciers om hun innovaties op pilootschaal uit te testen, te finetunen, te valideren. Zowel grondwater, oppervlaktewater, regenwater, leidingwater, proceswater als afvalwater zal ter beschikking zijn in de waterbehandelingsruimte.

200 belangstellenden 

Het lanceringsevenement bracht heel wat volk op de been. Ruim 200 aanwezigen luisterden naar de uiteenzetting van professor Imca Sampers, trekker van VEG-i-TEC en naar de toespraken van Geert Bourgeois, Vincent Van Quickenborne, Jean de Bethune en Rik Van de Walle. Uit het panelgesprek met Wim Lannoey (Remofrit), Jan Ingelbeen (Greenyard Frozen Flanders) en Marc Feyaerts (EColoRO) bleek duidelijk dat water onmisbaar is voor de industrie en dat er nog belangrijke innovaties (zowel technologisch als niet-technologisch) kunnen worden doorgevoerd.

Universiteit Gent zal in de loop van 2019 starten met de bouw van VEG-i-TEC op haar Campus in Kortrijk. Deze verwezelijking wordt mogelijk gemaakt dankzij 2 EFRO projecten en 1 Interreg Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen project.

Vlakwa geeft mee ondersteuning aan de inrichting van de waterbehandelingsruimte en is hiertoe partner in het EFRO project ‘proeftuin voeding-water’. Dit project wordt mede gefinancierd door het Hermes fonds en de provincie West-Vlaanderen.

Voor meer info: cb@vlakwa.be

 

 

 

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!