Nieuws

De momenteel in aanbouw zijnde decentrale afvalwaterzuivering met terugwinning van water, energie en nutriënten in de Gentse ‘Nieuwe Dokken’ kent al...

Lees meer

Hack Belgium organiseert op 25 en 26 juni in Brussel een hackathon die specifiek gewijd is aan de toekomstgerichte uitdagingen van onze nutsbedrijven....

Lees meer

WssTP wil nieuwe technologie en innovatie in de kijker zetten die een antwoord biedt op de WssTP Water vision ‘The Value of Water’. Het focust...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Vijfde Call Interreg Noord-West Europa biedt opportuniteiten voor bedrijven

Van 18 april tot 24 mei kan men bij Interreg NW Europe projectvoorstellen indienen voor de realisatie van innovatieve watergerelateerde projecten. Naast het brede thema innovatie kan voor watergerelateerde projecten ingezet worden op lage koolstofemissie en op efficiëntie van resources. Op het infomoment ontdekte Vlakwa interessante mogelijkheden voor watergerelateerde projecten.

Potentiële projectthema’s voor lage koolstofemissie focussen bijvoorbeeld op het meer energie-efficiënt maken van delen van de watercyclus. Hier passen bijvoorbeeld projecten rond energie-efficiente waterbehandeling in. Resource efficiëntie richt zich vooral op materialen als resources, waardoor projecten rond het recupereren van nuttige elementen uit afvalwater volledig in het thema passen. Het gaat hier vooral over het efficiënt omgaan met water als resource.

Innovatieve demonstratieprojecten
Op het infomoment op 28 maart in Luxemburg ging men dieper in op de focus van het nieuwe Interreg programma, het applicatieproces en werden er tevens tips gegeven voor succesvolle aanvragen. Net als andere Interreg projecten richt dit programma zich vooral op innovatieve demonstratieprojecten waarbij nieuwe technologieën, producten of diensten worden gedemonstreerd met een impact op de geselecteerde thema’s.

Minstens drie regio’s
Qua geografische focus is het interreg programma NW Europe gericht op België, Luxemburg, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland en op delen van Nederland, Duitsland en Frankrijk. Belangrijk bij de beoordeling is dat de projectvoorstellen hun grote potentiele impact voor de regio aantonen, en dat het project bestaat uit een samenwerking tussen organisaties in minstens drie van de betrokken regio’s.

Partners gezocht voor concrete projectvoorstellen
Er werden ook verschillende bestaande projectideeën voorgesteld waarvoor men nog bijkomende partners zoekt. Het thema water kwam terug in het projectidee ‘SLUDGES’: hierbij wordt gekeken naar de recuperatie van verschillende elementen (zoals emerging substances) uit slib. Het projectidee ‘BLUE’ wil energie winnen uit water via turbines, maar ook uit warmteverschillen. ‘GREEN WIN’ richt zich op een energie-efficiënt beheer van kanalen en sluizen. Het projectidee ‘BIOFILM’ wil biofilmvorming verminderen en waterbehandeling verbeteren in land- en tuinbouw.

Bedrijven of instellingen kunnen meer info vinden op de website van Interreg NW Europe . Vlakwa staat met zijn brede ervaring klaar voor ondersteuning bij het vormen van een consortium, het opbouwen van een projectvoorstel of het leiden van het voorstel. Aarzel niet om contact te nemen met Bastiaan Notebaert voor meer informatie. 

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!