Nieuws

KU Leuven en Universiteit Antwerpen doen een oproep tot onderwerpen voor respectievelijk de masterproef in de opleiding tot industrieel ingenieur en...

Lees meer

De Vlaamse regering zet in op een goede verspreiding van de aanwezige kennis binnen hogescholen naar Vlaamse ondernemingen en social-profit...

Lees meer

 

Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters maakt ruim 9 miljoen euro vrij voor de uitrol van het Internet Of Water, een intelligent...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Vlaamse bodemexpertise lokt internationaal congres AquaConSoil naar Antwerpen

AquaConSoil, het grootste Europese congres op het vlak van duurzaam gebruik en

beheer van bodem en waterbodems komt naar Vlaanderen. Van 20 tot 24 mei 2019

ontvangen de Stad Antwerpen, het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa/VITO), de

OVAM en de Vlaamse bodemsaneringssector om en bij de 800 bodemexperten uit de

hele wereld in het Flanders Meeting and Convention Center Antwerp.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege is verheugd over het binnenhalen van het prestigieus congres: “Vlaanderen heeft met een ambitieus bodemsaneringsbeleid een koppositie verworven in de aanpak van bodemverontreiniging. Parallel met het beleid ontwikkelde zich in Vlaanderen een sterke private bodemsector die qua expertise zijn gelijke niet kent. Twee ijzersterke troeven die er voor gezorgd hebben dat we dit toonaangevende congres naar Antwerpen hebben kunnen halen.”

Expertise bij overheid en private sector

Na de invoering van het bodemsaneringsdecreet in 1996 stelde Vlaanderen zich tot doel om in een periode van 40 jaar de sanering van alle historisch verontreinigde gronden te starten. In 2018 zit Vlaanderen op schema. Alle bodemonderzoeken op de historische risicogronden worden uitgevoerd tegen 2028, de saneringen gestart tegen 2036.

Een gezonde (water)bodem is een noodzakelijke voorwaarde om belangrijke functies zoals wonen, werken en ontspannen te garanderen. Bodembescherming en -sanering zijn ook noodzakelijke randvoorwaarden om een circulaire economie mogelijk te maken. Dat blijkt bijvoorbeeld in Antwerpen op de Blue Gate-site waar bodemsanering de weg vrij maakt voor een ecologisch bedrijventerrein.

Ook de bodemsaneringssector kon zich in Vlaanderen sindsdien sterk ontwikkelen, zowel bij de bodemdeskundigen, de saneringsaannemers, de milieuadvocaten als de milieulaboratoria en de leveranciers van specifieke producten en apparatuur. De sector heeft in deze periode vanuit zijn thuismarkt een unieke expertise opgebouwd. Die expertise wordt ook in het buitenland erg gewaardeerd.

De sector wordt betrokken in de ondersteuning en uitvoering van complexe bodemsaneringen in Europa, het Midden-Oosten, Canada, China, … Vele opdrachten kunnen worden beschouwd als toonaangevende prestigeprojecten, zoals bijvoorbeeld de sanering van de Olympische site in Londen.

Download hier het persbericht.

www.aquaconsoil.org

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!