Nieuws

De momenteel in aanbouw zijnde decentrale afvalwaterzuivering met terugwinning van water, energie en nutriënten in de Gentse ‘Nieuwe Dokken’ kent al...

Lees meer

Hack Belgium organiseert op 25 en 26 juni in Brussel een hackathon die specifiek gewijd is aan de toekomstgerichte uitdagingen van onze nutsbedrijven....

Lees meer

WssTP wil nieuwe technologie en innovatie in de kijker zetten die een antwoord biedt op de WssTP Water vision ‘The Value of Water’. Het focust...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Werkprogramma 2018-2020 van Horizon 2020 biedt mogelijkheden voor de watersector

Onlangs publiceerde de Europese Commisssie het werkprogramma 2018-2020 van haar onderzoeks- en innovatiekader Horizon 2020. Het belang van water komt aan bod in veel van de project topics: een analyse door WssTP geeft aan dat ca 90 topics van deze calls relevant zijn voor de watersector. De meest relevante van deze topics zullen gepresenteerd en besproken worden tijdens het jaarlijkse WssTP Brokerage & Working Group Event dat op 29 en 30 november in Brussel plaats vindt.


Tijdens het eigen brokerage event van de Europese Commissie op 8 en 9 november over de call voor het H2020 werkprogramma 2018-2020 ‘Climate Action, Environment, Resource Efficiency and Raw Materials’ werden topics voorgesteld die specifiek op de watersector gericht zijn:
 
• SC5-11-2018 ‘Digital Solutions for Water: linking the physical and digital world for water solutions’ (digitale oplossingen voor water: een link leggen tussen de fysieke en digitale wereld voor oplossingen voor water) http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/sc5-11-2018.html

• SC5-12-2018: EU-India water co-operation (samenwerking tussen de EU en India rond water) http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/sc5-12-2018.html

  

 

Specifieke noden

De Europese Commissie gaf tijdens zijn Brokerage event meer informatie over specifieke noden waarmee de indieners van projectvoorstellen rekening moeten houden. Voor de call SC5-11-2018 digitial solutions for water zoekt men naar projectvoorstellen die een bijdrage leveren aan de interoperabiliteit van ICT en waterbeleid ondersteunende systemen om te komen tot een meer efficiënt watermanagement dat verder reikt dan het huidige niveau. Het verwachte technologische paraatheidniveau (technology readiness level of TRL) van de oplossingen aan het einde van het project is 7, wat staat voor ‘dicht bij marktopname’. Tevens moeten de aangereikte oplossingen bijdragen aan kostenreducties, een maximale return van de gedane investeringen en een verhoogde publieke bewustwording.

Samenwerking EU-India

Bij de call SC5-12-2018 – EU India water cooperation, wil men internationale samenwerking voor onderzoek stimuleren, inspelend op de suggesties bij de evaluatie van het Horizon 2020 werkprogramma 2015-2017 .
De Europese Commissie zoekt daarom naar zogenaamde ‘flagship projects’ die een antwoord bieden op twee van de grote uitdagingen waarmee India geconfronteerd wordt: veilige drinkwatervoorziening en afvalwaterzuivering. Voor die laatste uitdaging ligt de nadruk op de promotie van goede praktijken rond energie- en nutriëntenterugwinning en circulaire economie.

Aan Indiase zijde verwacht men de opzet van passende onderzoeksfondsen voor de lokale partners. Dat moet leiden tot een voorstel met samenwerking tussen agentschappen in de EU en India die zich om de fondsen bekommeren. De projecten moeten verder bouwen op de resultaten van vorige FP7 projecten in plaats van de resultaten te dupliceren. Het technologische paraatheidsniveau (Technology Readyness Level of TRL) varieert tussen 3 en 6: de onderzoeksactiviteiten moeten leiden tot demonstraties in reële praktijkomstandigheden.

Op 29 en 30 november aanstaande organiseert WssTP in Brussel een eigen brokerage event over deze calls onder de noemer ‘Water Knowledge Europe’. Dat evenement biedt opportuniteiten voor bedrijven en instellingen om partners te zoeken voor H2020 projecten en meer inzicht te krijgen op de mogelijkheden tot het opbouwen van een project. Klik hier voor meer info en inschrijving.

Heeft u zelf projectideeën en zoekt u verder naar Vlaamse of buitenlandse partners? Wenst u verdere ondersteuning bij het uitwerken van een projectidee of consortium in het kader van deze projectoproep? Dan kan Vlakwa u verder helpen bij dit proces. Contacteer Bastiaan Notebaert voor meer informatie.

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!