Nieuws

De momenteel in aanbouw zijnde decentrale afvalwaterzuivering met terugwinning van water, energie en nutriënten in de Gentse ‘Nieuwe Dokken’ kent al...

Lees meer

Hack Belgium organiseert op 1 en 2 oktober in Brussel een hackathon die specifiek gewijd is aan de toekomstgerichte uitdagingen van onze...

Lees meer

WssTP wil nieuwe technologie en innovatie in de kijker zetten die een antwoord biedt op de WssTP Water vision ‘The Value of Water’. Het focust...

Lees meer
Sponsors

Nieuwsbericht

Workshop bepaalt technologie- en duurzaamheidscriteria voor decision support tool rond grondstofherwinning uit afvalwater

Medio december kwamen academici, beleidsmakers en investeerders bijeen in Chilworth (Zuid-Engeland). Ze woonden een workshop bij van het Europese Interreg 2Zeeën project Nereus waarvoor Vlakwa onder andere het projectmanagement doet. Het doel van de workshop was de ontwikkeling te bespreken van een beslissingsondersteunende software tool voor overheden en investeerders rond grondstofherwinning uit afvalwater .

 

De ontwikkeling van deze software tool is een van de doelstellingen van het Nereus project  dat ook vier demonstratiesites rond grondstofherwinning (waterhergebruik, energie- en nutriëntenterugwinning) uit afvalwater telt, waaronder in Antwerpen en Gent.

De workshop hielp het project consortium bij het afstemmen tussen partners en stakeholders over de verdere ontwikkeling en het concrete ontwerp van de ‘decision support tool’ (DST).

De 30 deelnemers aan de workshop bespraken het potentieel en de relevantie van het gebruik van een beslissingsondersteunende tool voor afvalwaterterugwinning en gaven feedback over het voorgestelde kader.

Keynote-sprekers gaven informatie over de recente innovaties en mogelijkheden van terugwinning van hulpbronnen uit afvalwater en de specifieke behoeften van een nuttige beslissingsondersteunende tool bij de selectie van de meest geschikte technologie.

Criteria voor technologie en duurzaamheid

Een belangrijk onderwerp tijdens de workshop waren de selectiecriteria van verschillende technologieën met betrekking tot duurzaamheid op zowel economisch, ecologisch, technisch als sociaal-cultureel vlak.

De paneldiscussie en de rondetafeldiscussies valideerden het huidige conceptuele raamwerk van de DST en gaven de ontwikkelaars van het departement wiskunde van de Universiteit van Portsmouth een beter inzicht in de criteria die momenteel worden gebruikt bij het besluitvormingsproces rond afvalwaterzuivering, waterhergebruik en energieterugwinning. Tegelijkertijd bood het een algemeen idee voor het ontwerp van de technische kennisbasis die de tool zou moeten voeden.

Conclusies

Na de paneldiscussie werd besloten om een prototype van de DST te ontwikkelen met behulp van de informatie die in de literatuur beschikbaar was. Om de efficiëntie van de tool te vergroten, moet dit vervolgens worden verbeterd tijdens de toekomsige vergaderingen met de NEREUS-partners.

De ontwikkeling van de technologiedatabase met behulp van wiskundige modelleringstools zal een samenwerking zijn van HZ University (NL) en University of Portsmouth.

Voor meer informatie: www.nereus-project.eu

Schrijf in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen!